Vad innebär en kemisk peeling?

Vad innebär en kemisk peeling?

Det börjar bli dags att förbereda huden inför hösten! En kemisk peeling som går ner och djuprengör, avlägsnar det översta hudlaget och stimulerar bildandet av nya friska celler ger en fräsch och föryngrad hud. Denna typ av behandling finns i olika formuleringar och styrkor – här går vi igenom några av de vanligaste.

En kemisk peeling kan penslas enstaka gånger för en snabb uppfräschning, eller i två-tre omgångar under en period. Den är nästintill transparent och flytande, penslas på väl rengjord hud och lämnas för att verka. Då vätskan skapar en kemisk reaktion i huden innehåller den inte korn, som masseras runt som med en mekanisk peeling-produkt. Penslingen kan göras ensam, eller ihop med andra behandlingar, exempelvis Dermapen eller klassisk ansiktsbehandling. Man skräddarsyr då momenten efter behov, och bakar in den kemiska peelingen där det passar. Verkningstiden brukar vara mellan tio och trettio minuter, men för en aggressivare och mer djupgående exfoliering med en starkare syra räcker tre till fem minuter. Efteråt kan du uppleva en viss rodnad, stram- och torrhet som är övergående, och kan utföra dina dagliga aktiviteter som vanligt. På Östermalms House of Beauty arbetar vi inte med de syror som kräver en lång återhämning, utan satsar på skonsammare varianter.

AHA

AHA består av naturliga syror från frukt, mjölk eller sockerrör. De löser upp och avlägsnar döda hudceller och stimulerar tillväxten av nya. Det finns många olika typer med olika pH-värden, som glykolsyra, mjölksyra och citronsyra, vilka ger varierande grader av exfoliering. AHA är en vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter för hemmabruk, men dermatologer kan använda högre doser med upp till 70 % vid kemisk peeling. På grund av förmågan att öka cellförnyelsen, används AHA till allt från fina linjer och rynkor till akne och åldersfläckar. AHA-syror är även effektiva vid förbättring av pigmentfläckar och melasma. De tycks också påverka cellerna under det yttersta skiktet; fördelarna är alltså fler än enbart exfoliering.

Mandelsyra

När vi får akne i vuxen ålder, är tyvärr huden inte lika motståndskraftig som den var under tonåren. Finnarna kan därför lämna märken, och det kan vara besvärligt att bekämpa dem samtidigt som man försöker förbättra ålderstecken som linjer och rynkor. Mandelsyra ingår i AHA-familjen och utvinns från bittermandel. Den innehåller en stor molekyl som tar längre tid på sig att penetrera huden, vilket ger en jämnare behandling. De flesta AHA-syror är bra mot akne, men kan göra huden röd. Mandelsyran är mildare, och passar även känslig hud. Detta är en fantastisk ingrediens mot vuxenakne med sina unika antibakteriella egenskaper, då bakterier i tilltäppta porer är en grundläggande orsak till akne och pormaskar i hudens yta. Den levererar en utmärkt peelingeffekt, rensar rent huden från smuts, bakterier och döda hudceller som ofta täpper till – men utan den irritation som andra AHA-syror ofta orsakar.

Retinol

Retinol är en form av A-vitamin som även den skalar av det yttersta hudlagret och främjar bildandet av nya hudceller. Den förbättrar hudens struktur, minimerar rynkor och jämnar ut hudtonen. Retinol passar för en aknebenägen eller fet hud, samt ökar produktionen av kollagen och elastin. I sin tur kan detta leda till en mer spänstig och mjuk hud med reducerad synlighet av rynkor. Även hudpigmentering orsakad av solskador kan minska. Efter ett par dagar uppstår en eventuell fjällning som varar i någon dag eller två, beroende på hudtyp.