Sommarhud

Sommarhud

Vad behöver din hud i sommar? Samma som alltid kanske du tänker, eller till och med färre produkter eftersom den tycks återfukta sig själv i värmen. Men detta antagande är långt ifrån sanningen, då solens strålar torkar ut och behovet av både fukt och skydd ökar. Samtidigt kan vi lämna huden mer bar än annars när vi blir solkyssta, och kan låta den andas, vila från makeup och ständiga djuprengöringar som följd.

Dock är det värt att nämna att solskydd med högt SPF bygger upp och bildar en hinna på hudytan efter några veckor – så ja, peelingar behövs fortfarande (kanske mer än någonsin, om du vill ha en hälsosam bränna som inte blockeras av döda hudceller. Och ja igen, du kan bli brun med solskydd, långsamt och mer hållbart, utan att bli röd, fjälla och skada huden). Däremot behöver du inte tvätta lika frenetiskt om du sminkar dig mindre på semestern, dubbelrengöringen som oftast rekommenderas kvällstid kan bli enkel, du kan oftare skippa en separat remover till ögonen och behöver absolut inte gnugga.

Uppdatera din rutin

Så vad mer kan vi tänka på sommartid? Du sköter som din hud som vanligt, fast med light-varianter. Självklart beror detta på hudtyp och behov, men generellt kan serum, crèmer och övriga specialprodukter bytas ut till lättare sådana. De kan vara vatten- istället för oljebaserade, men kan samtidigt innehålla mycket näring och vara späckade med vitaminer trots formulan. Huden törstar och skriker efter fukt – inte tyngden av en rik textur.

Packa ner skydd

Framförallt antioxidanter kan göra mycket nytta när du rör dig utomhus fler timmar, hittar på sommaraktiviteter och slappnar av på stranden. Förutom solens strålar behövs skydd mot fria radikaler, avgaser och andra yttre faktorer som utsätter huden för oxidering, vilka bryter ner cellerna och åldrar huden snabbare. Testa en mist som du kan bära med dig i väskan, och spraya ofta dagtid för att snabbt återfukta, fräscha upp och skydda mot oxidativ stress.

Skräddarsy efter tillfälle

Förutom rikligt med fukt och SPF mot den mycket skadliga strålningen, kan du anpassa din hudvårdsportfölj än mer. Satsa på en färgad dagcrème som ger fler fördelar än en BB-cream, solcrème som innehåller mer än bara skydd och införskaffa en mask som går djupt ner i hudlagren för att komplettera din dagliga dos näring. En annan viktig sak, är att trappa ner på syrorna och aldrig använda dem i direkt solljus. Då du kan bli extra känslig, även råka ut för hyperpigmenteringar om du är oförsiktig. Sådana quick fixes ska man generellt passa sig för om man inte fått syra-behandlingen rekommenderad av en hudterapeut, och istället söka sig till snäll medicinsk hudvård, med skonsamma milda ingredienser som stärker och bygger upp på sikt.