Utöver de fyra hudtyperna tillkommer tillfälliga tillstånd att ta hänsyn till, och ett sådant som är vanligt trots att få känner till problemet är soleksem. De visar sig i form av små kliande prickar, knottror eller fläckar, är oftast röda och ibland utvecklas även blåsor. Obehagligt och missprydande såklart, men vi har receptet på hur man bäst undviker dem, och vad du ska göra om du redan blivit drabbad.
Det irriterande eksemet kan dyka upp redan efter mild solexponering, även om du normalt inte upplever din hud som speciellt känslig, så det allra bästa är att förebygga. Att undvika solen helt mellan 11–16 vore ju optimalt, men då detta vore tråkigt och nästintill omöjligt gäller det istället att skydda sig ordentligt. Bär alltid solcrème med SPF 50+ när du vistas utomhus, och se till att den är bredspektrig och blockerar UVA-ljus och inte enbart UVB. Den får gärna vara anpassad till känslig hud då denna egenskap sällan är onödig, och tunna heltäckande kläder, hatt och solglasögon kan liksom aldrig bli fel.
Varför uppstår solallergi?
Soleksem brukar kallas solallergi eller ljusdermatit och kan drabba både barn och vuxna. Det är alltså framförallt UVA-strålarna som orsakar detta, när solen är som starkast. Varför en del råkar ut för soleksem medan andra slipper är inte helt klarlagt, men genetik och miljöfaktorer kan påverka, så även vissa livsmedel. Psoralen, som finns ibland annat fikon och selleri, kan göra oss mer solkänsliga – det gäller även att vara försiktig med skönhetsprodukter med syror, bergamottolja och olika vitaminer. Somliga mediciner kan också ligga bakom. Detta drabbar inte sällan unga, och eksemet är vanligast hos ljushyade personer.
Så behandlar du
Besvären brukar i de flesta fall vara övergående inom några dagar, men tänk på att inte klia på eller irritera området genom att utsätta det för mer sol. Huden behöver återhämta sig, så att lägga sig i en solstol (även med solskydd) är ingen bra idé. Kraftigare utslag kan lugnas med hydrokortison eller crème som har kylande effekt. Svåra och återkommande besvär kan behöva ljusterapi, en behandling som vänjer huden för exponering. Har du extremt mycket klåda och blåsor, är det läge att söka vård för att få hjälp. Trots att åkomman anses vara en typ av allergi är den de facto ingen allergisk reaktion, och du får därmed ingen effekt av antihistamin-tabletter. Så ha i åtanke att alltid vara säker i solen och var rädd om huden!