Om rosacea och känslig hud

Om rosacea och känslig hud

Röd hud, ytliga blodkärl, knottror eller blåsor - vad ska man tänka på i detta inflammatoriska hudtillstånd? Hudsjukdomen rosacea hänger ofta ihop med känslig hud, och här är det viktigt att se över vad som appliceras på huden.

Förutom den torra hudtypen, händer det att normal, blandad eller fet hud hamnar i ett tillstånd av känslighet. Att dessutom ha hudsjukdomen rosacea kan innebära utslag och rodnad som är både missprydande och besvärande komfortmässigt. Vi reder ut hur problemen på bästa sätt hanteras och behandlas.

På klinik

Många personer med hudsjukdomar söker sig till hudläkare, men vi vill här poängtera att receptbelagda krämer eller antibiotika inte alltid är bästa lösningen. Vissa mediciner gör huden ännu mer torr för att få bukt med utslagen, något som blir ohälsosamt på sikt.

Bästa sättet i behandlingsväg på klinik är IPL eller laser som minskar rodnad och ytliga blodkärl, där maskinen används med största omsorg och försiktighet av utbildad personal för att inte göra mer skada.

Hemma

Det första man ska tänka på är att undvika direkt solljus för att inte förvärra utslagen, och använda solskydd vid utomhusvistelse. Investera i en professionell produkt utan parfym, samt andra ämnen som riskerar att irritera och ofta återfinns i billigare hudvård. Hantera alltid huden varsamt med milda produkter, låna inte från vänner bara för att en viss produkt fungerar för någon annan. Hoppa över allt som är cirkulationsfrämjande, som peelingar och serum med aktiva ingredienser. Satsa alltid på speciellt anpassad hudvård.

Be din hudterapeut om rekommendationer gällande produkter som lugnar och är antiinflammatoriska, och instruktion om hur man använder dem. Rosacea kommer och går, men ofta triggas ett utbrott exempelvis av värme, sol, kyla, vind, stress, alkohol eller alltför aktiva hudvårdsprodukter. Detta går inte att bota då sjukdomen är kronisk, men symptomen kan lindras. De utlösande faktorerna är individuella, och även din skräddarsydda rutin som ska motverka problemen. Därför är det viktigt att konsultera med en expert och tänka på att undvika just det som stör din huds läkning.