Om celluliter och vad man gör åt dem

Om celluliter och vad man gör åt dem

Det är ingen sjukdom, men tråkigt nog något som drabbar nio av tio kvinnor förr eller senare. Vi pratar om celluliter eller apelsinhud, som oftast syns lokalt på rumpa och lår. Detta helt oberoende om man är slank eller kurvig då tillståndet i huden inte beror på övervikt, i motsats till vad många tror. Varför kommer groparna, och hur kan man behandla dem?

När underhudsfettet klumpar ihop sig får huden ovanför ett ojämnt utseende, lite som ytan på apelsinens skal. Anledningarna som ger en direkt effekt går inte att peka på helt och hållet, men vissa faktorer kan inte uteslutas. Som ärftlighet, hormoner, livsstil och ålder – tillståndet brukar öka med åren, men när som helst efter puberteten kan det infalla. Kön är en annan orsak, då celluliter är betydligt vanligare hos kvinnor än män. Detta beror på att fördelningen av fett, muskler och bindväv skiljer sig åt mellan könen.

Ultraljudsundersökningar visar att celluliter är bråckliknande förtätningar i fettdepåerna, och man tror att fettvävnaden stretchas ut under en tid som vid viktökning, utan att det blir jämnt fördelat. Detta kan hända överallt där det finns underhudsfett, men särskilt på kroppsdelar som lägger på sig fett på grund av kvinnligt könshormon. En annan teori är att celluliter är ödem i fettansamlingarna, en tredje är att de uppstår på grund av dålig cirkulation i vener och det lymfatiska systemet.

Groparna kan ha olika svårighetsgrad. Hos vissa syns celluliterna bara om huden trycks ihop eller musklerna späns, på andra även i avslappnat tillstånd.

Vad du kan göra själv

Något som ökar cirkulationen och även exfolierar huden är torrborstning. Det tros bryta ner fettdepåer under huden som kan leta till celluliter. Så ett steg kan vara att borsta de berörda områdena med masserande rörelser, helst två gånger om dagen, morgon och kväll. Konditionsträning som cykling och löpning hjälper dig att hålla vikten, vilket leder till att groparna blir mindre synliga. Något som verkligen slätar ut huden på kroppen är styrketräning, dock är det svårt att kontrollera den hormonella biten, så om celluliterna mestadels beror på den kan det bli svårt att förändra genom att lägga om livsstilen.

Behandling på klinik

Mängden celluliter är alltså oberoende av kroppsvikt och kroppsfett, men celluliterna syns mer vid fetma. Många behandlingar inriktar sig därför på att minska underhudsfettet. På House of Beauty arbetar vi med E-AWT, ett samspel mellan akustiska chockvågor och elektriska vågor som snabbt och effektivt motverkar celluliter och stramar till huden. De två olika vågorna arbetar ihop och reducerar tydligt gropar och celluliter i huden. De elektriska vågorna bidrar genom att öppna fettcellerna som utsöndrar fettsyra, vilket underlättar för chockvågorna att bryta ner celluliterna samt jämna ut dem. Resultatet blir en slätare hud utan gropar. För att ge ett ännu bättre resultat ingår en efterbehandling med automatiskt lymfdränage, vilket underlättar för slaggprodukter och vätska att slussas ut ur kroppen. Är du osäker på vilken behandling som passar just dig, kontakta din klinik för en personlig konsultation. Ofta är det aktuellt med en serie behandlingar i en kur, för att få långvariga resultat.