Intervju med hud- och spaterapeuten Caroline Khan

Intervju med hud- och spaterapeuten Caroline Khan

Caroline Khan har jobbat i hudvårdsbranschen sedan 2010. Efter utbildningen på International Beauty School of Sweden (IBS) tog hon både svensk och internationell examen, och blev därmed certifierad Hud- och spaterapeut. För tre år sedan valde hon att bli egen, och förutom den kosmetiska biten med synbara resultat, brinner hon för sina dagliga möten med människor.

- Jag har alltid vetat att jag vill jobba med och nära människor, samtidigt som estetiska behandlingar tilltalar mig. En av de viktigaste sakerna som jag vill att mina kunder ska få med sig efter en behandling, är inte bara att få känna sig lite finare och få hjälp med problematik som man kan stöta på under årets gång. Det är även att bli ompysslad och omhändertagen. Det kan ha stor betydelse för ens inre att få fly från den stressiga vardagen en stund.

Nu på hösten ser hon väldigt många som kommer in för att jobba med sin hud när solens strålar inte är lika starka, så en stor del av hennes kunder väljer att jobba med intensivare behandlingar när det kommer till hudvård.

Vilka behandlingar efterfrågas mer specifikt just nu?

- Det jag ser mycket av i dagsläget är motverkande av den inflammatoriska hudsjukdomen perioral dermatit, där man överarbetat huden med produkter innehållande aktiva ingredienser, och hudbarriären tyvärr rubbats. Den kännetecknas som små röda kliande prickar runt näsa och mun som är lite fjälligt och rött.

Hur ofta ska man göra en behandling, och hur tar man bäst hand om huden hemma inför den nya säsongen mellan besöken?

- Väldigt många väljer att använda samma hudvård året om. Jag brukar istället ge rådet att tänka som man gör med kläder - att byta till varmare plagg när det börjar bli lite kallare ute lite eftersom huden förändras efter klimatet, det vill säga att satsa på rikare texturer än på sommaren. Man kan alltså tänka på att välja lite mer vårdande och fuktgivande hudvård under höst- och vintermånaderna.

För att veta vilken hudtyp man har och vilken hudvård som passar just dig rekommenderar Caroline att alltid ha en inbokad behandlingstid inför varje ny årstid, för att kunna ge huden den bästa förutsättningen. Den som har en pågående problematik kan komma överens hur behandlingsplanen ska se ut tillsammans med henne.

Vad för slags hudvård använder du själv och vad rekommenderar du mest till dina kunder att använda hemma?

- Ett par av mina personliga favoriter just nu är att jobba med Retinol och Vitamin C, vilket är det bästa du kan ge din hud som åldras och tappar fukt. Under det mörka vinterhalvåret kan man därigenom passa på att jobba med pigmenteringar, ärr (exempelvis från akne) och rynkor utan att solens skadliga strålar stör behandlingen. På mitt Instagram-konto @caroline__khan delar jag löpande med mig av fler tips!

Foto: Privat