Hudvårdsbehandlingar och munherpes

Hudvårdsbehandlingar och munherpes

Ansiktsbehandlingar på salong, i samband med humant herpesvirus, hur fungerar det? Många hudtillstånd kan förbättras i behandling, men att göra exempelvis IPL under ett pågående utbrott bör undvikas, för att inte irritera den övergående infektionen.

Varför smitta?

Du kan bara få munsår om du blivit smittad av någon annan. Dessa blåsor kring läpparna orsakas oftast av viruset Simplex. Munherpes smittar framför allt genom kyssar och pussar, det överförs när huden eller slemhinnorna kommer i kontakt med sekretet i en herpesblåsa hos en partner. Herpes typ 1 ligger latent i kroppen, ett utbrott kan bryta ut när som helst. 

Många bär på viruset och kan ha blivit smittade redan som barn. Alla bärare utvecklar dock inte synliga eller märkbara symptom. Herpes är smärtsamt och skapar obehag, det är även vanligt med en stickande känsla. Små, missprydande blåsor uppstår på och runt läpparna vid ett utbrott. Andra typiska symptom är rodnad och svullnad, sår eller sprickor i mungiporna, vid läpparna eller i munnen samt smärta och ömhet. Den pirrande, pulserande eller stickande känslan är vanlig, även klåda medan herpesutbrottet är aktivt.

Att tänka på

Munherpes brukar oftast gå över av sig själv, men blir symptomen inte förbättrade inom sju dagar bör man kontakta sin husläkare. Det är viktigt att inte riva och klia på blåsor och sår, eller gå för nära med aktiva produkter. Applicera ett milt läppbalsam med fukt och fett, för att undvika ytterligare sprickor – använder du transparenta plåster mot munsår, är det dock viktigt att huden är ren och torr innan det läggs på. Herpes typ 2 i underlivet kan behandlas med antibiotika.

Kan en behandling trigga herpes?

IPL och liknande behandlingar orsakar inte munherpes, då man inte jobbar på självaste läppen utan endast på hudens vävnad. Behandla inte området med hudvårdsbehandlingar under tiden som utbrottet pågår. Vänta tills såren är helt läkta innan du bokar ett salongsbesök.