I vilken ordning använder jag mina produkter?

I vilken ordning använder jag mina produkter?

Det är inte alltid självklart hur och när olika hudvårdsprodukter ska användas. Grundregeln är att börja med den som är tunnast och lättast, bygga på och avsluta med den fylligaste. Man måste inte satsa på samtliga steg, men ordningen kan du utgå ifrån oavsett hur få eller många du väljer att ha i din rutin. Är du osäker på passande upplägg så kan en av våra hudterapeuter på House of Beauty hjälpa dig att sätta ihop ett bra schema.

1. Rengöring

Starta morgon- respektive kvällsrutinen med rengöring, som är basen i hudvård. Efter makeup kan du med fördel rengöra två gånger efter varandra kvällstid. Glöm inte halsen, och gärna dekolletaget. Därefter är huden redo att ta emot alla välgörande ingredienser i kommande steg. Tvätta alltid var 12:e timme även om du inte använder makeup; både under dagen och natten samlas det smuts och ämnen från luftens föroreningar på huden.

2. Ansiktsvatten/toner eller mist

Ansiktsvatten och toner är samma sak och det används för att få bort rester av rengöring, smuts, överskottsfett eller makeup, men även för att balansera hudens pH, återfukta och ibland exfoliera med syror. Denna vårdande produkt förbereder huden för nästa steg, och appliceras med en bomullsrondell om du inte istället använder en automatisk spraymist.

3. Essens

En essens är ofta lika rinnande som en toner eller eventuellt något fylligare, och har ännu mer vårdande och fuktgivande egenskaper. Klappas in med händerna över ansiktet och tillåts absorberas några sekunder.

4. Serum

Ett serum är tjockare och innehåller ofta aktiva ingredienser som ger extra näring till huden. Serumet optimerar hudvårdsrutinen och jobbar specifikt på exempelvis torr hud, rödhet, rynkor, pigmentfläckar, lyster eller annat. Applicera några droppar i hela ansiktet, morgon och kväll, alternativt endast morgon eller kväll. Bestäm utifrån hur mycket tid du har och övriga produkter som du använder, prova dig fram och variera efter behov.

5. Punktbehandlare

Används för att punktbehandla akne eller pigmentfläckar och appliceras i detta steg för att få störst möjlighet att verka på huden. Upprepa både morgon och kväll för bäst effekt.

6. Ögonkräm

Runt ögonen visar sig rynkorna tidigare, då huden är känsligare och tunnare än i övriga ansiktet. En ögonkräm är speciellt anpassad för att vara effektiv utan att irritera, med mindre molekyler som inte tynger. Duttas försiktigt in i huden omkring ögat, men inte för långt ner, då missar du verkningseffekten där den behövs.

7. Kräm

Sist kommer din dag- eller nattkräm. En kräm kapslar in fukt och ger ytterligare välgörande ingredienser till huden samtidigt som den skyddar mot påverkan från omgivningen samt återställer under natten. På morgonen ska du applicera en dagkräm med SPF, alla dagar om året. Vill du använda samma 24-timmarskräm morgon och kväll kan du addera SPF dagtid.

Bonus

Exfoliering eller peeling hjälper huden att göra sig av med döda hudceller så att huden blir mjuk, får ny lyster och lättare kan ta upp näringen i din hudvård. En peelingprodukt kan bestå av syror, mekaniska korn eller en kombination. Hur ofta man ska djuprengöra huden beror på hudtyp, behov och produkt; det kan röra sig om en daglig rengöring med milda exfolierande egenskaper eller en separat behandling ett par gånger i månaden.

Ytterligare bonus

En ansiktsmask bör adderas till i din hudvårdsrutin några gånger i veckan för att tillgodose hudens aktuella behov, och appliceras på väl rengjord hud, gärna efter peeling. Efter att masken sköljts eller lyfts av fortsätter du med ansiktsvatten/toner eller mist samt dina efterföljande steg.