Hudvård med C-vitamin

Hudvård med C-vitamin

Det är inte lätt att kapsla in och få vitamin C att göra nytta via hudvården, men utvecklingen går framåt och man hittar hela tiden nya sätt att använda den populära ingrediensen externt. Fördelarna för huden? Läs vidare så får du strax veta…

Vitaminet är som vi alla vet vanligt förekommande hos bland andra citrusfrukter och vissa grönsaker, och heter även askorbinsyra eller askorbylpalmitat. C-vitamin är bra till många saker, som att stärka immunförsvaret och hålla oss friska, samt även underlätta upptagandet av andra vitaminer och mineraler så att dessa kan tillgodogöras i kroppen. Ämnet finns även naturligt i hudens olika lager, med störst koncentration i överhuden som kallas epidermis. Trots detta, får vi skönhetsfördelar av att applicera på hudytan, som inte uppkommer genom att äta eller dricka näringen.

Tänk proaktivt

Det kanske främsta du kan göra för din hud är nämligen att skydda den från yttre påverkan, det vill säga utifrån. Och där spelar vitamin C en viktig roll, då denna kraftfulla antioxidant hjälper huden att stå emot och neutralisera fria radikaler och oxidativ stress. Dessa radikaler bryter annars ner cellerna i förtid och gör huden åldrande, glåmig och trött i takt med att kollagenproduktionen avtar. Men detta näringsämne motverkar alltså processen, och blockerar ihop med UV-filter också skadligt solljus.

Jobba med grundstrukturen

C-vitamin gör dock så mycket mer än att förebygga och förhindra, det stärker aktivt hudens struktur och stimulerar kollagenbilningen. Kollagen är ett naturligt protein och en viktig byggsten för huden. Det är bland annat kollagen som ger huden dess elasticitet, spänst och fyllighet – men redan i 25-årsåldern avtar produktionen vilket leder till att fina linjer och rynkor bildas med tiden. Genom att boosta med vitaminet stärks kollagenstrukturen och man får anti age-effekter i form av en fastare hud där rynkor och fina linjer reduceras. Elastinet i huden blir starkare och huden upplevs oftast som mjukare och mer elastisk.

Addera extra lyster

Produkter med vitamin C har också en fin effekt på hudtonen som blir både jämnare och slätare. Favoriten är en väl beprövad ingrediens inom hudvård, även känd för att ge lyster, bleka ärr och bekämpa hyperpigmentering. Den passar alla hudtyper och kommer i många olika former, men om du inte använt C-vitamin i din hudvårdsrutin innan kan det vara bra att vänja in texturen gradvis, då en del upplever viss irritation till en början. Detta beror naturligtvis på typ av hudvårdsprodukt och hur hög koncentration av ämnet den innehåller.

Kombinera gärna serum och crèmer som innehåller vitamin C ihop med andra antioxidanter som E-vitamin och Retinol, dessa förstärker nämligen kraften av vitaminets inverkan på huden.