ACNE

IPL behandling är effektivt mot akne och minskar betydligt risken för bestående akneärr.


HUR GÅR BEHANDLINGEN TILL?
Det är en fördel om du, eller din hudterapeut först gjort en ordentlig rengörning av huden med mekanisk tömning av porer för att reducera talginnehåll i porerna och minska grogrunden för bakterierna.


IPL BEHANDLING
En kall gel appliceras på det område av huden som ska behandlas. Genom en ljusprisma leds ljuspulsen mot huden. Vid varje puls upplever man värme och lite stickningar. Prismat flyttas med ca 20% överlappning över hela området.


HUR MÅNGA BEHANDLINGAR KRÄVS?
Hela behandlingen består i åtta behandlingar under fyra veckor, dvs. två gånger per vecka. Vid behov av fler behandlingar kan man upprepa behandlingen två veckor efter avslutad serie.


VILKA RESULTAT KAN FÖRVÄNTAS?
Har du lätt till medelsvår aktiv acne, med ett fåtal eller flera vita ”ploppar” (comedoner ) men inga stora bölder så uppnås bästa resultatet. I stora studier har man sett att behandlingen är effektiv hos mer än 60% av patienterna och man får ett mycket gott resultat. Mindre än 20% av patienterna svarar inte på behandlingen.


EFTER BEHANDLINGEN
Efter behandlingen kan du gå direkt tillbaks till arbete eller skola. Du får ingen sårbildning eller rodnad. Under behandlingens gång kan man ibland få en övergående uppblossning av akne mellan andra och sjätte behandlingsomgången. Detta är övergående. Undvik att klämma hemma mellan behandlingarna. Rengör ansiktet med mild aknerengörning. Du får inte missa mer än en ljusbehandling under behandlingsomgången. Om så sker måste vi starta om behandlingsserien på nytt.


VEM LÄMPAR SIG BEHANDLINGEN FÖR?
Ljusbehandling går att använda på nästan alla hudtyper, undantaget är människor som är ljuskänsliga. Människor som äter mediciner som ökar ljuskänsligheten kan bli behandlade med IPL ca 2 månader efter medicineringen. Personer som har hudsjukdomar som eksem, dermatit, psoriasis eller annan hudsjukdom bör rådgöra med sin läkare innan behandlingen med IPL. Personer som har, hiv, aids, epilepsi, diabetes eller implantat bör avstå från behandling. Har man pacemaker bör man kontakta sin läkare för rådgivning. Vi behandlar inte patienter som har speciella sjukdomar med ljuskänslighet eller äter speciella läkemedel, typ Roaccutane. Meddela oss om du är gravid.


EFTER BEHANDLINGEN
Vi rekommenderar att du fortsätter sköta Din hud med någon rekommenderad produkt för att undvika återfall. Vid mild akne är bensylperoxidoch azelainsyra bra. Bensylperoxidfinns receptfritt på apotek.Vid acne med mycket varblåsor och öppna pormaskar är A-vitaminsyraett bra medel.


VAD BEHÖVER MAN TÄNKA PÅ FÖRE OCH EFTER BEHANDLINGEN?
Man får inte sola eller använda brun utan sol- produkter ca fyra veckor före och efter behandlingen. Solskyddsfaktor över 30 bör användas flera gånger om dagen om man vistas mycket i solen. Man bör använda bra akneprodukter för att förebygga återfall och följa de råd som ges av terapeuten.