This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Det finns inga genvägar, en bra konsultation är A och O för slutresultatet. Boka din tid här!

Shopping Cart

Your cart is empty

Continue Shopping

Intervju med injektionsspecialisten Madelaine Mossvik

Madelaine Mossvik blev legitimerad sjuksköterska 2003 och hade tidigare målet att vidareutbilda sig till operationssköterska – detta förändrades dock under en praktik på Plastikkirurgiska kliniken på Akademiska sjukhuset, där en helt annan värld öppnade sig.

- Jag mötte de mest fantastiska patienter, berättar Madelaine om den nya inriktningen, som kom att bli hennes specialistkompetens flera år senare.

Relativt snart efter sin examen började Madelaine på Akademikliniken i Stockholm, där hon fick en dubbeltjänst. Hon arbetade som både sjuksköterska och koordinator på mottagningen och vårdavdelningen, för att vägleda patienter som var intresserade av skönhetsoperationer, likväl som ta hand om dem efter ett utfört ingrepp. 2007 fick hon frågan om hon ville lära sig utföra skönhetsinjektioner.

- Jag tackade ja och har sedan dess lärt mig så pass mycket att kunskapsbanken hunnit bli välfylld, varpå jag startade eget aktiebolag sex år senare. Fokuset låg på utbildning inom säker injektionsteknik för legitimerad sjukvårdspersonal.

Använder du några speciella tekniker när du injicerar?

- Till 95 % är det en teknik med så kallad Cannula-nål vid fillerbehandlingar, vilket innebär att nålen är trubbig istället för vass, med färre ingångshål och risker.

Madelaine ser tillbaka på de dryga 15 år som verksam på området, och inser att branschen utvecklats en del – främst med ett stort och viktigt steg förra året.

- Ett tag exploderade verksamheter med oseriösa aktörer då man kunde erhålla en certifiering, som absolut inte kan likställas med en legitimation, på en dag. För att sedan få injicera människor i ansiktet...! Branschen har nu blivit mer fokuserad på just injektionssäkerhet, och förhoppningsvis även mer kontroller av alla otaliga fillerssorter som finns på marknaden.

Sommaren 2021 kom nämligen den efterlängtade nya lagen till slut, där legitimation på utförare är ett krav, samt en konsultation med obligatorisk betänketid om 48 timmar innan en eventuell behandling får utföras. För naturligtvis är det oerhört viktigt att uppsöka en legitimerad sjuksköterska eller läkare, dessutom med erfarenhet, då certifieringar inte spelar någon som helst roll om man som behandlare inte kan administrera dessa korrekt, eller har möjlighet att hantera problem som kan uppstå.

Vad är det viktigaste att tänka på inför en injektionsbehandling?

- Att man följer reglerna om föregående konsultation som besvarar alla frågor man har, och inför detta bör man läsa på om skillnader mellan olika behandlingar och produkter. Efter ett inledande möte är det sedan viktigt att beakta betänketiden.

Till sist, hur länge håller resultatet av en Botox- respektive fillerbehandling?

- Botox håller cirka 3–5 månader, och fillers mellan 6–18 månader beroende på individ och specifik behandling. Jag vill även passa på att tipsa om de härliga och kollagenstimulerande produkter som lanserats på marknaden senaste åren, då de stimulerar huden upp till fyra år.