Om hormonell akne

Om hormonell akne

I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och könshormonerna ökar. Mer talg i talgkörtlarna som sitter under huden bildas; ett slags fett som tillsammans med rester av hud som gör att talgkörtelns öppning täpps till – pormaskar och finnar blir ett faktum. En del av oss får akne i vuxen ålder, som i puberteten, och det beror på den skiftande hormonnivån. Denna hormonbetingade akne ska vi titta lite närmare på nu.

Vår kropp styrs av hormoner, de skickar budskap till våra celler och talar om hur de ska agera i olika situationer. Det finns många stadier i livet där tecken på hormonell obalans påverkar oss fysiskt och inte sällan syns det även på huden. Exempelvis när östrogennivån sjunker finns det inget som kan hålla tillbaka testosteronet, som finns även hos kvinnor, vilket gör att testosteronet blir dominant i kroppen. Ökad testosteronhalt leder precis som vid problematiken hos unga, till igentäppta porer och inkapslat talg på grund av den torra ytan.

Akne i olika livsstadier

Förutom att testosteronet ökar i puberteten hos både pojkar och flickor, och kan bidra till allt från oljiga partier till inflammerad akne, spelar stress en stor roll. När du är stressad utsöndrar kroppen mer kortisol och adrenalin, vilket också ökar talgproduktionen som kan skapa inflammation i huden. Rodnad, irritation, eksem eller finnar vid käklinjen är vanligt i detta skede. Hos män stabiliseras hormonerna med åren, men hos kvinnor hamnar de i obalans vid flera stadier i livet: under menscykeln, vid graviditet och i klimakteriet.

Innan mensen minskar östrogenet, medan testosteronet ökar. Huden tenderar då att bli mer oljig och har lätt för att få tilltäpptheter. Under mens upplevs huden ofta mer känslig och torr eftersom båda hormonnivåerna är låga. Efteråt stiger östrogennivåerna igen och huden får tillbaka mer av sin naturliga lyster. När man är gravid så händer det mycket i kroppen, akne och finnar är inte ovanligt. Sedan vid klimakteriet så upphör mensen, äggstockarnas funktion minskar och nivåerna av östrogen och progesteron sjunker. Det är en naturlig del av åldrandet med individuella symptom, men det är vanligt att huden reagerar.

Hjälper p-piller?

Vid akne hos kvinnor kan kombinerade p-piller ha en positiv effekt. Bästa resultatet ger medel med antiandrogen och ett lite högre innehåll av konstgjort östrogen. Men användning av p-piller för vård av akne är omtvistat. Om man slutar använda p-piller kan aknen nämligen bli värre, vilket beror på att antiandrogen-effekten försvinner när man inte längre äter dem.

Andra lösningar

Tvätta inte ansiktet mer än två gånger om dagen trots att det är lockande, och sov aldrig med smink. Satsa på en fuktcrème utan olja, eller ett lättare fuktserum, och undvik överhuvudtaget produkter med för mycket fett. Punktmarkera gärna lokalt med en produkt som innehåller AHA-syra och välj bort sådant som innehåller alkohol eftersom de torkar ut.

En mild exfoliering kan vidare hjälpa till att dämpa inflammationer, minska talgproduktionen, stärka hudbarriären och förebygga att pormaskar bildas. Professionella produkter i kombination med regelbundna behandlingar på salong brukar vara det som fungerar bäst.